top of page

Heeft laminaat een impact op onze gezondheid?

In mijn onderzoek naar de effecten van interieur materialen op de gezondheid kwam ik iemand tegen die beweert dat de toxiciteit van laminaat een effect heeft op onze gezondheid. Een bewering die ik wel even verder wou uitpluizen.. Hetgeen ik hierover opgestoken heb deel ik nu graag in het kort.


Ter info: ik baseerde me voor mijn informatie op de website van "Agency for toxic substances and disease registry."


De realiteit is dat heel wat stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces inderdaad toxisch zijn en dus ook een effect kunnen hebben op de gezondheid van mens en dier.

De toxische stoffen die het meest teruggevonden worden in laminaat zijn V.O.C. ofwel volatile organic compounds (vluchtige organische stoffen).

Deze stoffen worden in laminaat gebruikt als o.a. bindmiddel, kleurstoffen,..

  • urea formaldehyde (URF)

  • phenol-formaldehyde (PF)

  • melamine-formaldehyde (MF)

  • Polyvinyl acetaat (PVAC)

  • Aluminium oxide

  • Polymeer difenil

  • ...

Aangezien V.O.C. bij kamertemperatuur gemakkelijk kunnen verdampen komen ze ook terecht in de lucht die wij thuis inademen en onvermijdelijk in onze luchtwegen.

De effecten die deze V.O.C. op onze gezondheid kunnen hebben zijn niet gering. Vooral kinderen, ouderen, longpatiënten en huisdieren zijn een kwetsbare groep. Zij - maar niet alleen zij natuurlijk - kunnen last krijgen van allergieën, oog-, neus- of oor-irritaties en ademhalingsstoornissen. Bij langdurige blootstelling zijn deze stoffen ook kankerverwekkend maar daar is de concentratie die vrijkomt uit het laminaat niet hoog genoeg voor..

Choquerend is dat deze stoffen tot 10 jaar na productie kunnen blijven vrijkomen. Uiteraard vermindert de concentratie van de uitstoot wel na verloop van tijd.

Onderschat dus in elk geval niet de impact van interieurproducten op onze gezondheid en dat van onze geliefden.

Ik hoor heel graag jullie mening, opmerkingen en vragen!

Comments


bottom of page