top of page

V.o.s. (vluchtige organische stoffen) vergiftigen jouw woning...

V.o.s. (vluchtige organische stoffen) zijn een groepering van stoffen die tot verschillende chemische families behoren. Een eigenschap die al deze stoffen gemeen hebben, is dat ze verdampen bij kamertemperatuur.


Een groot aantal van deze stoffen hebben niet meteen effect op de gezondheid maar enkele v.o.s. heb je beter niet in huis...de realiteit is dat 99% van de huizen dit echter wel in hun interieur verwerkt hebben. Bijna alle interieurmaterialen zoals verf, laminaat en pvc vloeren; bouwmaterialen, mdf, hdf, osb, lijm en meer hebben meerdere van deze stofdeeltjes in hun samenstelling.


De mogelijke gevolgen van deze stoffen zijn niet min: ze kunnen effect hebben op de luchtwegen, allergieën veroorzaken, en zijn in sommige gevallen ook kankerverwekkend. Het is dus belangrijk om stoffen als formaldehyde, benzeen, limoneen, ... zoveel mogelijk te vermijden.


Een lijst van deze stoffen en de materialen waarin je ze kan terugvinden, vind je op deze pagina van de Belgische Federale Overheidsdienst Volkgsgezondheid.Hoe kan je deze stoffen vermijden in je interieur?

Hoewel de markt voor ecologische, gezonde (!) producten klein is, bestaat ze en is in opmars. Je kan je volledige interieur aanpakken met gezonde alternatieven waarvoor je niet per se meer gaat betalen maar die wel een enorme impact hebben op de leefomgeving van jezelf en je gezin.


Verf, vloeren, raamdecoratie, multiplex, OSB, ... kan je allemaal vinden in verantwoorde varianten. Dat kan o.a. bij Habitus Interieur. Voor meer info contacteer ons via hallo@habitus-interieur.be.

Denk aan de toekomst van jezelf en de mensen in je omgeving en kies voor een bewust interieur.Meer info via onderstaande link: richtlijnen over luchtkwaliteit van de WHO.


Tip: je kan de luchtkwaliteit in je woning of bedrijf ook laten analyseren via onze partner Atmosafe. Je kan hen vinden op www.atmosafe.be.


Comments


bottom of page